Virossa syntynyt Liliana Puronen on vuoden 2016 Neiti kesäheinä


Liliana Puronen on uusi Neiti Kesäheinä. Kuva: Samuli IsolaDiplomi-insinööri Liliana Puronen on vuoden Keravan Neiti kesäheinä 2016. Valinnan tehnyt Kerava-seura halusi tällä kertaa tuoda esiin hyvin kaupunkiin kotoutunutta maahanmuuttajaa.

Jo perinteisessä vapunaaton tapahtumassaan Hallintopuistossa Samuli Isolan seppelöimänä Liliana on jo seitsemäs Neiti kesäheinä.

Liliana Puronen muutti Virosta Keravalle 1991. Siitä lähtien hän on ollut aktiivinen toimija ja tullut nopeasti tutuksi monelle keravalaiselle iloisena ja positiivisena veljeskansamme edustajana.

- Tunnustan, että kyllä minulta kesti monia vuosia ennen kuin kotouduin Keravalle.Nyt tunnen olevani keravalainen, ja kaupunki on vain näinä vuosina kaunistunut koko ajan, Liliana arvioi.

Hän kuuluu 1990-luvun lopulla perustetun Kerava-Viro-yhdistyksen perustajajäseniin ja on sen jälkeen toiminut aktiivisesti seurassa. Hän on tehnyt töitä useassa yrityksessä, ja samalla hän on aktiivisesti opiskellut.

Hän valmistui diplomi-insinööriksi Tallinnan teknillisestä korkeakoulusta 1981. Hänellä on myös toinen diplomi: Suomessa käydyn naurukoulun kautta hän on nyt diplominauraja. Nauru onkin hänen suvussaan ollut aina merkittävä elämää helpottava asia.

- Olen sanonutkin, että ihmisen vaikeina aikoina nauru ja tanssi auttavat.

Hän on varsin kielitaitoinen. Silti hän haluaa oppia ainakin yhden uuden kielen ja opiskelee nyt italiaa. Arkipäivässään hän ajattelee kahdella kielellä: suomeksi ja viroksi. Hän tuntee olevansa syvästi suomalainen, syvästi keravalainen ja toki yhä toki syvästi myös virolainen.

- Synnyinmaataan – varsinkin sen raskaan historian vuoksi – tuskin kukaan voi unohtaa.

Hänen vanhempansa olivat suomalaisia, inkerinsuomalaisia. Kumpikin koki Siperian karkotuksen, selvisi siitä ja  asettui Tallinnaan 1946. Kotona puhuttiin suomea, joten vasta koulussa Liliana oppi viron.

Perinteen mukaisesti Kerava-seura seppelöi myös Hallintopuiston kauniin tyttöpatsaan. Seuran puheenjohtaja Satu Saaristo piti puheen, jossa kertoi patsaan taustatarinan ja paljasti kaikkia jännittäneen Neiti kesäheinän nimen.

Tilaisuus päättyi hanuritaiteilija Sergei Repinin soittamaan Eino Leinon runoonNocturne sävelletyn melodian. Tuossa runossa ovat lyyriset sanat ”sulle laulan neiti kesäheinä…”.

Kirjoitettu: toukokuu 4, 2016, kirjoittaja: Samuli